CV

Sietze de VriesSietze de Vries is internationaal concertorganist en kerkmusicus.
Zijn werkzaamheden hebben drie focuspunten:

  • Het promoten van het historische orgelbezit, met name in de provincie Groningen.
  • Het uitdragen van het improvisatie-ambacht.
  • Het doorgeven van bovenstaande zaken aan volgende generaties.

Deze drie punten komen samen in het Orgel Educatie Centrum Groningen, waarvan Sietze de Vries artistiek leider is. In die hoedanigheid heeft hij het Hinszorgel in de Petruskerk te Leens en het Schnitger-orgel in de Jacobikerk te Uithuizen tot zijn beschikking.

Naast deze twee topinstrumenten, wordt een groot deel van het beroemde Groningse orgelpatrimonium gebruikt voor allerlei activiteiten, zoals concerten, excursies en lessen. Studenten uit binnen- en buitenland komen dan ook graag in Groningen studeren en de vele orgelexcursies tonen aan dat de orgelcultuur springlevend is!

Sietze de Vries ontving zijn orgelopleiding van o.m. Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie. Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002, waarvan hij overigens in de twee voorgaande edities ook finalist was.

In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland en Australië. Als improvisatiedocent wordt hij internationaal veel gevraagd en is hij ‘visiting professor’ aan de universiteit van Collegedale (USA) en de McGill Summer Organ Academy te Montreal (CA). Ook is hij als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

De combinatie van literatuurwerken en improvisatie, steeds aangepast aan het te bespelen instrument, is het handelsmerk van Sietze de Vries, niet alleen bij concerten maar ook op CD. Een ruime selectie aan geluidsdragers is inmiddels voorhanden op zijn eigen label JSB-records. De Cd’s krijgen internationaal zeer lovende kritieken en worden in grote oplages wereldwijd verkocht.

Naast zijn werk als concerterend en docerend organist, is Sietze de Vries internationaal actief als excursieleider, geeft hij lezingen en masterclasses en maakt hij speciale kinderprogramma’s rondom het orgel. Zijn betrokkenheid bij het ontwikkelen van jong talent blijkt ook uit het feit dat hij vaste begeleider is van het bekende Roder Jongenskoor, de Roden Girl Choristers en het Kampen Boys Choir, die in Engels-Anglicaanse traditie musiceren. Artikelen van zijn hand over kerkmuziek, orgelbouw en improvisatie verschijnen regelmatig in diverse internationale bladen. Als redacteur orgelbouw is Sietze de Vries werkzaam is voor vakblad ‘Het Orgel’.