Pronkjuwelen in Stad en Ommeland

Een box met daarin een rijk geïllustreerd boek (28X28 cm, 106 pagina’s), een DVD en 5 Cd’s.

Het unieke orgelbezit van de provincie Groningen wordt hierin door middel van beeld en geluid uit de doeken gedaan. De twee uur durende film op de DVD is alleen al uniek omdat grootheden als Cor en Bernhardt Edskes, Jürgen Ahrend en Jan Jongepier de hoofdrol spelen. De orgels worden op de Cd’s uitgebreid gedemonstreerd door Sietze de Vries, die behalve passende werken uit de orgelliteratuur ook veel improvisaties laat horen.

Te bestellen bij JSB records.

Programma

De DVD toont ons in beeld en geluid een groot aantal Groninger kerken en orgels, waarbij juist de plekken waar het publiek normaal niet komt (klaviatuur, pijpwerk ed.) worden bekeken en deskundig toegelicht. De belangrijkste verteller’ van het verhaal is organoloog Cor Ed¬skes, die zijn schat aan kennis en ervaring voor het eerst voor de camera uit de doeken doet. Ook andere prominenten uit de orgelwereld, zoals Jürgen Ahrend, Jan Jongepier en Bernhardt Edskes komen uitgebreid aan het woord. De rode draad in de film vormt het orgel van de Martinikerk te Groningen, dat materiaal uit zeer diverse bouwperioden bevat, van de Gotiek tot de ro¬mantische tijd. Die diversiteit vinden we ook in de ommelanden’ terug, die niet voor niets wel eens de orgeltuin van Europa’ wordt genoemd.

In het bijgeleverde boek zijn nadere gegevens over de bespeelde orgels te vinden, samen met kleurrijk fotomateriaal. Ook de gebruikte registraties zijn vastgelegd.

De bespeelde orgels: Groningen: Martinikerk en Pelstergasthuiskerk, Krewerd, Zeerijp, Kantens, Midwolde, Loppersum, Noordwolde, Uithuizen, Nieuw-Scheemda, Noordbroek, Zuidbroek, Leens, Zandeweer, Appingedam, Nieuwolda, Farmsum, Huizinge en Middelstum.

Comments are closed.