Teaching

Algemeen

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOmdat Sietze de Vries in zijn hoedanigheid als concertorganist veel onderweg is, heeft hij slechts een bescheiden lespraktijk. Er is plaats voor zo’n 15 studenten, die vervolgens met een flexibel lesschema werken. Er zijn leerlingen die eens in de maand komen, leerlingen die een korte periode heel intensief les krijgen, maar ook komt het voor dat een organist graag eenmalig of slechts een paar keer langs wil komen. De meest gebruikte lesorgels zijn die van Ommen (‘Het Baken’, Edskes, 2004), Uithuizen (Schnitger, 1701) en Zuidhorn (‘De Rank’, Van Vulpen 1989). Maar lessen op andere historische orgels in de provincie Groningen zijn ook mogelijk, zoals die van de Martinikerk te Groningen, de Petruskerk te Leens of de Jacobuskerk te Zeerijp. Uiteraard kunt u voor literatuurstudie bij Sietze terecht, maar kerkmuziek, improvisatie en orgelbouw behoren nadrukkelijk ook tot de mogelijkheden.

Zowel (gevorderde) amateurs als professionele organisten zijn welkom.

Leerlingen van Sietze de Vries behoorden in de afgelopen jaren regelmatig tot de prijswinnaars van orgelconcoursen, waaronder dat van de Stichting Groningen Orgelland.

 

Orgelles

Reguliere orgellessen duren een uur en worden in de regel gegeven op de orgels van Ommen (maandagmiddag), Uithuizen (dinsdagmiddag) en Zuidhorn (woensdagmiddag).

Op afspraak zijn er natuurlijk altijd andere mogelijkheden, zoals een hele middag of zelfs dag rondom één of meerdere Groninger orgels.

In combinatie met deze historische orgels is met name het Renaissance- en Noord-Duitse barokrepertoire een speerpunt in de lespraktijk; daarbij kunt u denken aan componisten als Sweelinck, Scheidt, Scheidemann, Tunder, Reincken, Peaetorius, Weckmann, Buxtehude, Bruhns en natuurlijk Bach. Maar uiteraard kunt u ook terecht voor het latere repertoire, waarbij de orgels van ‘De Fontein’ te Den Ham (Ov, William Holt, 1867) of het Hill-orgel uit 1874 in het ‘Kerkhuis’ te Niezijl vaak als lesorgels fungeren.

 

Improvisatieles

lesorgel-003Sietze de Vries heeft een methode ontwikkeld om het improvisatie-ambacht door te geven aan volgende generaties. Essentieel is daarbij dat het inwendige gehoor intensief gebruikt en ontwikkeld wordt. Pas als de inwendige klankvoorstelling geheel aanwezig is, kan er een eigen ‘muzikale taal’ gesproken worden. Deze methode vergt –net als literatuurstudie- veel tijd, studie en zelfdiscipline. Vanuit het harmoniseren worden er steeds meer vaardigheden ontwikkeld om muzikale gedachten om te zetten in klank. Om een goede controle over deze complexe materie te houden, is het belangrijk dat de voortgang in kleine stappen plaatsvindt. Pas na het beheersen van een eerste ‘bouwsteentje’, kan een volgend steentje er bovenop gestapeld worden en kom je uiteindelijk tot resultaten die niet door toeval, maar door eigen muzikaliteit aangestuurd worden. Het beheersen van een taal kent veel parallellen met deze aanpak, wat ook betekent dat improviseren op latere leeftijd te leren is, maar nooit een vloeiend gesproken ‘moedertaal’ zal worden. Maar iedereen kan het leren! Zie ook de artikelen op deze website.

 

Lezingen / Masterclasses

Sietze de Vries wordt wereldwijd gevraagd om lezingen en masterclasses te geven. Zo is hij vaste gastdocent aan de internationale zomeracademie te Montreal (Canada) en Collegedale University (USA). Ook gaf hij masterclasses in o.a. Phoenix (USA), Cambridge (UK), Herford (D), Berlijn (D), Budapest (Hongarije) en Sidney (Australië).

De meest voorkomende onderwerpen zijn:

  • Improvisatie
  • Kerkmuziek
  • Orgelbouw
  • Groninger orgelcultuur
  • Noord Duitse barok

U kunt daarbij denken aan een presentatie met beelden en geluid voor een gezelschap, of interactieve lessen bij een orgel komen ook veel voor. Lezingen en masterclasses kunnen in het Nederlands, Duits of Engels gegeven worden.

 

Excursies

lesorgel-004Een belangrijk deel van Sietze’s werkzaamheden bestaat uit het promoten van historische orgelcultuur, met name in Groningen. Daarom is hij vaak met groepen uit binnen- en buitenland op pad om door middel van uitleg en demonstraties de klankrijkdom van historische instrumenten uit de doeken te doen. Daarbij zijn verschillende opties mogelijk, ook om de orgels zelf te bespelen of er les op te krijgen. Voor de Stichting Groningen Orgelland (www.groningenorgelland.nl) verricht Sietze veel werkzaamheden op dit gebied, maar ook privé kunt u als enkeling of met een groep een excursie aanvragen.

Onder ‘multimedia’ kunt een indruk krijgen van het unieke orgelbezit van de provincie Groningen. Sietze de Vries is ook verantwoordelijk voor een multimediabox rond dit thema: ‘Pronkjuwelen in Stad en Ommeland’, bestaand uit 5 Cd’s, een DVD en een drietalig boek, met veel illustraties. Deze box is via deze website verkrijgbaar of via www.boeijengamusic.com.