Kids & Orgel

'Pijpen zoeken met Piet Prestant'
Een project voor kinderen om het pijporgel te leren ontdekken

  • Voor wie: Kinderen van ca. 6-10 jaar (groepen niet groter dan 50 kinderen).
  • Door wie: Een verteller, een organist en twee orgel-elfjes.
  • Waar: In een kerk met een mooi pijporgel.
  • Hoe lang: Ruim een half uur.
  • Wanneer: Het liefst onder schooltijd, zodat de klassen (groep 3 t/m 6) het in hun lesprogramma kunnen opnemen.
  • Meerdere uitvoeringen op een dag zijn mogelijk.

 

piet-prestant-001Het kinderproject ‘Pijpen zoeken met Piet Prestant’ werd in 2001 door Sietze de Vries ontwikkeld, op verzoek van de ‘Stichting Groningen Orgelland’. Omdat in dat jaar het Schnitger-orgel van de Jacobikerk te Uithuizen net gerestaureerd was, ontstond het plan om ook de kinderen van de basisscholen in het dorp te laten kennismaken met dit instrument.
Het is immers allang niet meer vanzelfsprekend dat kinderen in aanraking komen met dit unieke cultuurerfgoed. Er zijn zelfs veel kinderen die nog nooit een mooie oude kerk van binnen hebben bekeken, laat staan dat ze ooit een pijporgel hebben beluisterd!

Omdat het pijporgel een complex muziekinstrument is, valt er voor de kinderen veel te zien en te horen. Pijporgels zien er niet alleen prachtig uit, maar herbergen ook een indrukwekkende hoeveelheid techniek. Daarom beschikken we over een klein orgelmodel, dat de kinderen duidelijk laat zien hoe zo’n instrument werkt. Het model staat op een goed zichtbare plek, terwijl de twee orgel-elfjes steeds verschillende orgelpijpen halen die in het model passen.

piet-prestant-002De verteller neemt de kinderen mee met een spannend sprookje, waarin de nieuwsgierige Piet Prestant op zoek gaat naar andere orgelpijpen in het grote orgelhuis. Zo komt hij bijvoorbeeld Flip Fluitjes, Tom Toeter en Bas Blaasbalg tegen.

Het gaat bijna een keer mis als de verschillende pijpenfamilies ruzie met elkaar krijgen, maar gelukkig loopt het goed af!

Organist Sietze de Vries laat bij het sprookje het orgel in alle klankkleuren horen, zodat de kinderen spelenderwijs een goede indruk van de mogelijkheden van het instrument krijgen.